‚‚ВРС``

‚‚ВРС``

понедељак, 2. март 2015.

" ВЕТЕРАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ " У БРАТСКОЈ РУСИЈИ

На позив " Међународне фондације за заштиту људског достојанства и безбедности " и њеног Генералног директора Андреја Михајловича Сњегова, трочлана делегација " Ветерана Републике Српске " на челу са Педсједником Душком Вукотићем боравила је од 26.02 до 01.03 у посјети Москви. Током посјете имали смо многе срдачне састанке са представницима власти Руске Федерације и Московске области, те преставницима удружења и политичих организација ветерана борбених дејстава Русије. Делегацију " ВРС " сачињавали су:

                                                          Душко Вукотић-Предсједник
                                          Лазо Јешић-Секретар за међународну сарадњу
                                                    Горан Видовић-Генерални секретар


Први састанак смо имали у удружењу  "РУСКА АСОЦИЈАЦИЈА ХЕРОЈА" гдје нам је домаћин био Предсједник управног одбора Генерал-пуковник авијације Николај Тимофејевич Антошкин, Херој Совјетског Савеза и депутат у Државној Думи Руске Федерације испреде партије              " ЈЕДИНСТВЕНА РУСИЈА " Предсједника Владимира Владимировича ПУТИНА. У срдачном разговору Генерал Антошкин је исказао интересовање за позицију ветерана борбених дејстава у Републици Српској и своју искрену наклоност према српском народу. Подржао је иницијативу наше делегације о потреби уједињења ветерана борбених дејстава славенских народа. Нашој делегацији је уручио скломан поклон за Предсједника Републике Српске Милорада Додика у виду књиге у којој су сви Хероји Совјетског Савеза и Руске Федерације те медаљу удружења. Генерал Антошкин је медаљу Хероја Совјетског Савеза заслужио командујући ваздухопловним снагама које су вршиле санацију катастрофе нуклеарног реактора у Чернобилу и једини је преживјели учесник те операције. Такође је основао и пилотске акро-групе " Руски витезово", " Ласте " и " Небески гусари ". На крају разговора Генерал Антошкин је прихватио позив "ВРС" да у догледно вријеме посјети Републику Српску.



У политичкој организацији " ПАРТИЈА ВЕТЕРАНА РУСИЈЕ " домаћин нам је био Предсједник партије Иљдар Венерович Резјапов и чланови Главног одбора. Делегација је од домаћина подробно обавјештена о проблемима са којим се срећу ветерани борбених дејстава и начине рјешавања тих проблема кроз политичко дјеловање. Са изузетним занимањем су пратили излагање Предсједника Вукотића у коме је представио историјат организовања ветерана Републике Српске и тренутну ситуацију у којој се они налазе. Домаћини су изразили велико задовољство и интересовање за сарадњу са " ВРС ", поред сарадње коју већ имају са ветеранима Србије.




Члановима наше делегације указана је изузетна част уручивањем медаље     "ПОЧАСНИ ВЕТЕРАН"                           







Након разговора смо позвани да учествујемо у округлом столу " Форум уједињења покољења " у којем су учествовали многи познати јавни радници и чланови Академије наука. Расправа се водила о актуелним проблемима јачања фашизма и екстрмизма те начинима борбе против ових опасности које стварају нестабилност. Нарочита пажња је посвећена начину обједињавања младих и ветерана.
Наглашена је обавеза ветеранских организација да уз помоћ и координацију државних органа кроз образовни систем раде на одгајању младих генерација у духу антифашизма и љубави према отаџбини. На округлом столу је усвојена иницијатива о оснивању " МЕЂУНАРОДНОГ АНТИФАШИСТИЧКОГ ФРОНТА " са центалом у Волгограду (Стаљинграду) или Санкт-Петербургу (Лењинграду) која је упућена Предсједнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину. На крају посјете домаћини су нас замолили да пренесемо њихове искрене поздраве братском српском народу у Републици Српској.


У Московској Обласној Думи смо се састали са Валеријем Александровичем Родионовим руководиоцем кадровске службе партије " ЈЕДИНСТВЕНА РУСИЈА " за Московску област и Предсједником Управног одбора организације " Удружење пензионера Подмосковља" ветераном борбених дејстава, Пуковником Павелом Јаковљевичем Поповским предсједником удружења падобранаца Русије. Домаћини су нас упознали са дјелатностима ветеранаских удружења у Московској области и начину укључивања ветерана у живот заједнице путем организовања спортских и културних дешавања. Указали су нам на начине помоћу којих кроз Обласну Думу утичу на бољи положај и лакши живот ветерана борбених дејстава. Показана је отвореност за све видове сарадње са "Ветеранима Републике Српске" која би нам помогла у побољшању положаја ветерана у Републици Српској. Један од видова сарадње је и позив хору " Ветерана Републике Српске " да учествује у традиционалном међународном такмичењу хорова које се сваке године одржава Априла мјесеца у Москви. На фестивалу се као спонзори појављују многе привредне организације из Руске Федерације и земаља учесница. Ту им се пружа могућност презентације понуде коју имају и састајање са заинтересованим партнерима из Руске Федерације. Изражена је жеља да са нашим хором дође што више привредника из Републике Српске који су заинтересовани за сарадњу са представницима привреде Руске Федерације.

Душко Вукотић и Лазар Јешић са Граматама додјељеним од Губернатора Московске области


Након Московске Обласне Думе посјетили смо Храм Вазнесења Господњег са Серпуховским Вратима чији је надстојатељ протојереј Константин Татаринцев који је уједно главни за сарадњу Руске Православне Цркве и Оружаних Снага Руске Федерације. Отац Константин нас је упознао са историјом Храмa и Светињама које се у њему налазе. Упознао нас је и са освештавањем руских градова које се врши из ваздуха хеликоптерима Оружаних снага Русије. Отац Константин је Атомски физичар и пилот који се посветио духовном позиву.
 


















У Москви смо се срели и са многим официрима који су учествовали у снагама СФОР-а у Републици Српској, један од њих је и Генерал М.П. Лаврененкo са којим смо имали пријатан разговор о данима које је провео у Републици Српској пружајући помоћ српском народу и када се то противило командама надређених, показајуђи на тај начин своју велику љубав  која је остала и до данас.
Генерал М.П. Лаврененко

На крају посјете смо се састали са Валеријем Вјачеславовичем Каљјакином Предсједником међународног савеза " Наследници Побједе " једном од највећих организација које окупљају ветеране борбених дејстава. Многе активност које спроводе поводом 70. годишњице побједе над фашизмом су му допустиле само кратак састанак у хотелу гдје смо били смјештени али је и то било довољно да искаже жељу за сарадњу са "Ветеранима Републике Српске" и да безрезервну подршку нашем раду, наглашавајући потребу уједињења свих снага против наступајућег фашизма.
Валериј Вјачеславович Каљјакин


На крају можемо рећи да нам братски руски народ и ветерани борбених дејстава Русије, као и увијек, пружају руку за сарадњу и широм нам отварају своја врата са братском љубављу. На нама је само да ту испружену руку искрено прихватимо.

Генерални секретар " ВРС"
Горан Видовић











1 коментар:

  1. Коначно да сенађемо са браћом!Нека ,православни крену путем Божије побиједе!Амин!

    ОдговориИзбриши