‚‚ВРС``

‚‚ВРС``

четвртак, 20. новембар 2014.

" ПРВИ У РАТУ-ЗАДЊИ У МИРУ "

``Ветерани Републке Српске`` покрећу серију јавних трибина под називом ``Први у рату-задњи у миру ?``. На јавним трибинама ће се разговарати о кључним питањима везаним за живот демобилисаних бораца-ветерана.
Једно од тих питања је апсолутна правна несигурност оптужених за наводне ратне злочине који су остављени на милост и немилост Тужилаштва и Суда БиХ. Наоружане формације маскираних наводних припадника ``СИПЕ`` упадају у куће наших сабораца и одводе их у непознатом правцу, често примјењујући прекомјерну силу која оставља трајне трауматске посљедице на породице ухапшених.
Тотална незаинтересованост власти Републике Српске нас тјера на дјеловање да короз законске предлоге Скупштини Републике Српске створимо обавезу Полицији Републике Српске да заштити наше саборце, а надлежним службама да пруже бесплатну правну помоћ и све информације које ће омогућити ефикасну одбрану оптужених.
На трибинама ђе бити разговора и о рјешењима која ће омогућити да демобилисани борци-ветерани обезбједе права бар у нивоу америчких робова у 19 вјеку, а то су:

1.       ПРАВО НА ХРАНУ
2.       ПРАВО НА КРОВ НАД ГЛАВОМ
3.       ПРАВО НА ЛИЈЕЧЕЊЕ
4.       ПРАВО НА ПРИСТОЈНУ САХРАНУ

Горе наведена права морају бити унесена у Закон о правима бораца и зато ћемо на трибинама скупљати потписе бирача и Скупштини Републике Српске на усвајање доставити
Закона о измјенама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-ота џбинског рата Републике Српске у коме ће бити законски рјешена сва питања која море демобилисане борце-ветеране Републике Српске.

 Позивамо све демобилисане борце-ветеране Републике Српске да узму учешће у овим трибинама, а представнике медија да ову информацију објаве у циљу информисања јавности о критичном стању демобилисаних бораца-ветерана.

                                                                                                Генерални секретар ``ВРС``

                                                                                                        Горан Видовић


Нема коментара:

Постави коментар