‚‚ВРС``

‚‚ВРС``

субота, 22. новембар 2014.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ, "ВРС", ТРЕБИЊЕ 22.11.2014



Ветерани Републике Српске изразили су данас у Требињу бојазан да ће након, постизборних коалиција и договора, они који су једном потписали пренос надлежности то учинити опет, позивајући српске представнике у Сарајеву на јединство, јер, како су истакли, онако како су они у рату одбранили Српску, на политичарима је да је бране у миру.
„ Не могу се потписивати договори са освједоченим непријатељима српског народа који у својим програмима прокламују нестанак Републике Српске, због чега у име ветерана рата постављам питање-коме ћемо ми достављати своје захтјеве за побољшање нашег статуса? И зар о њима сутра треба одлучивати Емир Суљагић или на нивоу БиХ Жељко Комшић?“, запитао се Душко Вукотић, предсједник Ветерана РС.
Он је заједно са представницима Ветерана РС из Херцеговачке и Сарајевско-романијске регије који су се окупили испред споменика најпознатијег источнохерцеговачког борца протеклог рата, војводе Недељка Видаковића, истакао да платформа ХДЗ-а и СДА подразумјева бригу о ветеранима рата, док наши представници који су са њима потписали споразум нису инсистирали да у тај споразум уђе и брига о ветеранима рата у Републици Српској.
Вукотић је негодовао и због неадекватног третмана осумњичених за ратне злочине, гдје је само у посљедњих мјесец дана ухапшено готово 30 Срба, што ни приближно није реципрочно броју ухапшених Бошњака или Хрвата.
„Да ли ће ико од наших представника коначно поставити питање представницима других народа о паритету у хапшењима, јер су у Хагу и Сарајеву Србима изречене 2 144 годие робије, за разлику од Бошњака којима су изречене 323 године или Хрватима од 57 до 60 година?'' , наставља са питањима Вукотић, не желећи, како каже, да се мјеша у правосуђе.
Због свега овог су Ветерани РС огорчени, позивајући из Требиња све српске легално изабране представнике у Народној скупштини РС и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, да се, као кажу, дозову памети, да не гурају народ у оно што је већ прошао и да сложно граде Српску, на шта их обавезује и Устав РС.
Ветерани РС су апеловали на све политичке странке Српске да своје снаге усмјере ка јачању институција Републике Српске, јер се, како кажу, само на тај начин може ојачати БиХ, а обрнут процес није могућ.


извор: Независне новине      

1 коментар: